Tuesday, 13 October 2020 10:58

Манифестација „Дај педалу раку” поново у нашем граду

Written by
Rate this item
(0 votes)

Манифестација „Дај педалу раку” се већ другу годину заредом одржала у нашем граду, на Тргу Ћире Милекића. Повод је обележавање месеца октобра као Међународног месеца борбе против рака дојке.
„Дај педалу раку” је манифестација која за циљ има подизање свести целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностификовања и лечења болести, као и промовисање здравих стилова живота нарочито спорта, стављајући акценат на бициклизам који је идеалан како у превенцији тако и у рехабилитацији после операције рака дојке.
Завод за јавно здравље Сремска Митровица је узео учешће у овој манифестацији заједно са организацијама цивилног сектора, нашом децом и нашим суграђанима који су желели да подрже манифестацију и дају значај нашим женама, мајкама, бакама како би превентивним деловањем успели да се издигнемо изнад ове опаке болести која прети и један је од водећих узрока смртности код жена. Манифестација се одржала у 29 градова широм Србије, такође ове године се одржала и у Словенији, самим тим је попримила међународни карактер. Тог дана смо симболичном вожњом од центра града до реке Саве скренули пажњу да је потребно да се што пре и што више одржавају превентивни прегледи како би избегли карцином дојке, како би се дијагностификовао на време и како би помогли у даљем лечењу.
Рак дојке је да подсетимо, најчешћи малигни тумор и један од водећих узрока превремене смртности жена у Републици Србији. Последњих деценија бележи се константан пораст броја оболелих, а један од највећих проблема је касно откривање и дијагностика рака, најчешће у одмаклој фази болести. Према званичним подацима Европског регистра за рак наша земља се налази на другом месту по броју смртних случајева од ове врсте карцинома. Годишње од рака дојке, који је излечив преко 90% ако се открије на време, умре 1.600 жена али рак дојке ипак преживи 3.000 жена захваљујући чињеници да се рак открио и лечио на време одговарајућим терапијама.
Пројекат су подржали и активно учествовали у вожњи, представници удружења, спортских клубова, локалних самоуправа, здравствених установа и институција, спортисти, медији из 29 градова и општина у Србији, а међу њима и Сремска Митровица.
Read 94 times Last modified on Tuesday, 13 October 2020 11:02

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.