Tuesday, 13 October 2020 10:53

Обележен Светски дан срца, 29. септембар 2020. године “Свим срцем за здраво срце”

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ове године Светски дан срца обележавао се 29. септембра 2020. године. И ове године Светски дан срца имао је за циљ да истакне важност глобалног покрета у превенцији болести срца и крвних судова.
Ове године Светски дан срца, 29. септембар 2020, обележава се под слоганом: „Свим срцем за здраво срце”. Тим поводом у Општој болници Сремска Митровица одржана је конференција за медије, са циљем да се јавност упозна и подсети на значај очувања здравња и придржавања препорука лекара, како би се смањио број оболелих од срчаних болести. На конференцији су учестовали Завод за јавно здравље Сремска Митровица - др Бранка Малбашић Зечевић, специјалиста социјалне медицине, Општа болница Сремска Митровица - др Никола Ивановић, спец.интерниста-кардиолог и Градска управа за здравство и социјалну заштиту - начелник градске управе Војислав Мирнић,
Др Никола Ивановић истакао је да је већина КВБ је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Међутим, постоје и неки фактори ризика који не могу да се контролишу. Међу најзначајније факторе ризика, који су одговорни за смртност од КВБ, убрајају се: повишен крвни притисак (коме се приписује 13% смртних случајева на глобалном нивоу), употреба дувана (9%), повишен ниво шећера у крви (6%), физичка неактивност (6%), и прекомерна телесна маса и гојазност (5%). Рекао је да је хипертензија најчешћи узрок срчаних болести и да се назива и тихи убица јер људи често не знају да га имају.
Др Бранка Малбашић Зечевић изнела је Анализу здравственог стања становништва Сремског округа за 2019. годину, као и анализу здравственог становништва града Сремска Митровица за 2019. годину. Водећи узроци смртности/морталитета одраслог становништва у 2019. години су: на првом месту болести крвотока-48,43%, међу којима је најчешће хипертензија или повишен крвни притисак, затим малигне болести- тумори са 21,36% међу којима је најчешћи карцином плућа, на трећем месту су болести нервног система са 5,25%, потом болести жлезда са унутрашњим лучењем, исхране и метаболизма са 4,79%, болести система за варење са 4,70% и болести система за дисање са 4,51%. У најзначајније узроке ванболничког морбидитета односно обољевања спадају: кардиоваскуларне болести, затим група обољења под називом Фактори који утичу на здравствено стање и контакт са здравственом службом, болести система за дисање, а код радно активног становништва и болести мишићно-коштаног система и везивног ткива. У ванболничком морбидитету деце предшколског и школског узраста водећа група болести у предшколском а и у школском узрасту су болести система за дисање, фактори који утичу на здравствено стање и контакт са здравственом службом, а у морбидитету жена прво место заузима група Фактори који утичу на здравствено стање и контакт са здравственом службом.
Начелник градске управе Војислав Мирнић, нагласио је да је ова управа до појаве корона вируса активно учествовала у обележавању свих важних датума из Календара Јавног здравља, као и организацији бесплатних превентивних прегледа за грађане, како у амбулантама дома здравља наше општине, тако и у специјалистичким амбулантама митровачке болнице.
Уз препоруке за поштовање свих епидемиолошких мера с обзиром на пандемију изазвану инфекцијом COVID 19, на конференцији су дати савети и препоруке како сваког дана сачувати своје своје срце!
Read 105 times Last modified on Tuesday, 13 October 2020 10:57

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.