Tuesday, 14 May 2019 10:05

Национални Водич за превенцију, дијагностику и лечење меланома

Written by
Rate this item
(0 votes)
Меланом коже последњих деценија представља велики јавноздравствени проблем. Оболевање и умирање од меланома у Србији и свету је у порасту. Тек једна петина меланома у нашој земљи открива се у раном стадијуму, када је болест излечива. Меланом је врста малигнитета која је доступна погледу и не захтева инвазивне процедуре за рано откривање. Ипак, недостатак информисаности становништва и специфичне едукације здравствених радника узроци су због којих се меланом у нашој земљи открива у узнапредовалом стадијуму.
Превенција, дијагностика и лечење меланома захтевају сарадњу лекара различитих специјалности, због чега је и основан Интерсекцијски одбор за меланом Српског лекарског друштва. Први резултат те сарадње била је монографија, објављена 2013. године. На основу предлога Интерсекцијског одбора за меланом Српског лекарског друштва, Министарство здравља Републике Србије основало је 2014. године Радну групу која је сачинила Национални Водич за превенцију, дијагностику и лечење меланома.
Водич је настао према препорукама из светских водича добре клиничке праксе, заснованих на научним доказима, с циљем да се на једном месту изнесу савремени ставови у превенцији, дијагностици и лечењу меланома.

Read 264 times Last modified on Tuesday, 14 May 2019 10:08

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.