Thursday, 09 May 2019 10:11

Водич за физичку активност и исхрану младих

Written by
Rate this item
(0 votes)
Као финални резултат националног пројекта Активни млади за здравији живот: здравље, животни стилови и физичка форма младих који је током 2015. и 2016. године финансирало Министарство омладине и спорта Републике Србије, објављен је национални Водич за физичку активност и исхрану младих. Водич на једноставан, директан и илустративан начин информише општу популацију о значају физичког вежбања и здраве исхране у расту и развоју омладине. Поред тога, у Водичу се налазе опште препоруке о обиму и типу активности и нутритивним потребама за децу узраста од 14 до 18 година.
У Водичу за физичку активност и исхрану ученика промовише се редовна физичка активност и здрава исхрана за ученике средњих школа у Србији. У њему су сажете информације из релевантних научних и стручних извора у један избалансирани план редовне физичке активности и здраве исхране. У водичу се наглашавају важност комбиновања редовне физичке активности и здраве исхране, као и смањење обима седентарних понашања. Читајући водич ученици ће сазнати које су то препоручене врсте, обим и интензизет физичких активности, као и нутритивне потребе које могу позитивно утицати на њихово здравље и физичку форму, односно смањити ризике од каснијег настанка гојазности, хроничних обољења као што су дијабетес тип 2, срчана обољења, остеопороза и неки типови канцера. Читаоци водича ће добити савете како могу сами, у друштву пријатеља или фамилије да планирају физичку активност и здраву исхрану током сваког дана, односно како да препоруке водича постану део њихове свакодневнице.
Обавезан домаћи задатак за све родитеље као и омладинце. Да ли је омладина довољно активна? Да ли омладина има једноставан приступ здравој исхрани? Колико се трудите да своју децу едукујете о здравом начину живота? Да ли подстичете своју децу да се баве неким спортом, било каквом физичком активношћу? Комплетан документ можете преузети у Download зони.
Read 254 times Last modified on Thursday, 09 May 2019 10:14

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.