У организацији и на позив Црвеног крста Сремска Митровица, Завод за јавно здравље Сремска Митровица, учествовао је на Градском такмичењу у пружању прве помоћи. Такмичење се одржало у просторијама Црвеног крста Сремска Митровица дана 15.04.2019. године.
На овај начин још једном смо сви заједно показали да је основни задатак прве помоћи очување живота људи, односно да се унесрећена лица у што бољем стању и што краћем временском периоду транспортују до одговарајуће медицинске установе/по могућству најближе.
У својству судија-оцењивача Завод за јавно здравље узео је учешће са својим докторкама : др Бранка Малбашић и др Бојана Цањар. На такмичењу је учествовало 6 основних и 2 средње школе. Првопласиране екипе прве помоћи на Градском такмичењу из обе категорије учествоваће на Покрајинском такмичењу, које ће се одржати у нашем граду 01. јуна 2019. године.

Wednesday, 17 April 2019 05:42

САОПШТЕЊЕ (први квартал)

Вода за пиће која се дистрибуира грађанима Сремске Митровице је хигијенски исправна и здравствено безбедна,на основу бактериолошких и физичко-хемијских испитивања извршених у Заводу за јавно здравље Сремска Митровица од јануара до краја марта 2019. године. Контрола квалитета воде за пиће обавља се редовно, по основу уговора између ЈКП „Водовод“ Сремска Митровица и Завода за јавно здравље Сремска Митровица, а у складу са законском регулативом. Евентуално уочена одступања од прописаних вредности одмах се јављају ЈКП „Водовод“ као и санитарној инспекцији, како би се предузеле одговарајуће мере за довођење квалитета воде у прописно стање.за пиће.

Начелник Центра за хигијену и хуману екологију
Сретеновић др Зинаида
Спец.хигијене и субспецијалиста за
исхрану здравих и болесних људи
„ Вакцине делују, штитећи нас све заједно“ 24-30.4. 2019. године

Недeља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета/особе од болести које се могу спречити вакцинацијом, са посебним акцентом на децу из тешко доступних вулнерабилних и маргинализованих група, који је иницирала СЗО у октобру 2005. године, а у чије обележавање се укључила Србија од почетка.
Ова четрнаеста недеља имунизације у Европском региону, обележава се истовремено у свим регионима СЗО.
Недеља имунизације је иницијатива која је координирана од стране Регионалне канцеларије СЗО за Европу у сарадњи са земљама чланицама и партнерима у циљу повећања обухвата и изградње позитивних ставова у вези неопходности имунизације.
Имунизација је резултат колективне одговорности. Учините све да Ви и чланови Ваше породице будете правовремено и потпуно вакцинисани.
Сходно члану 168. став 2. Закона о здравственој заштити ("Службени гласник РС", број 25/19), указујемо да Министарство здравља Републике Србије преузима организацију полагања стручних испита за све раднике здравствене струке од 01.маја 2019.године.
Завод за јавно здравље Сремска Митровица уз подршку Градске управе за здравство и социјалну заштиту града Сремска Митровица, и ове године обележава 7. април, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Календара јавног здравља. Овогодишњи слоган Светског дана здравља је : “Примарна здравствена заштита-основ универзалне покривености здравственом заштитом”.
Тим поводом Завод за јавно здравље Сремска Митровица, је организовао Конференцију за медије која се одржала дана 04. априла 2019. године.
Обзиром да је тема примарна здравствена заштита, a локална самоуправа оснивач Дома здравља Сремска Митровица која је установа овог нивоа здравствене заштите учесници Конференције били су:
Др Бранка Малбашић, спец. социјалне медицине, начелник Центра за анализу, планирање и организацију здравствене заштите Завода за јавно здравље Сремска Митровица и помоћник директора за медицинска питања – Анализа кадровске обезбеђености становништва на територији Сремског округа, као и Града Сремска Митровица.
Војислав Мирнић, начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту Града Сремска Митровица – Улога локалне самоуправе у систему здравствене заштите
Др Мирјана Шево, директор Дома здравља Сремска Митровица, спец. опште медиицине – Функционисање Дома здравља и квалитет пружања здравстевних услуга.
На овој конференцији јавност је упозната о значају квалитетне и приступачне примарне здравстевне заштите, као и о основним начелима здравствене заштите. Основно људско право је право на здравље а брига за здравље је спој личне и колективне одговорности.

Поводом 7. априла, Светског дана здравља, Црвени крст Сремска Митровица организовао је Градско квиз такмичење под називом „Шта знаш о здрављу” и „Шта знаш о Црвеном крсту”. И ове године, активност је реализована у партнерској сарадњи са Заводом за јавно здравље Сремска Митровица.
Учешће на такмичењу узели су ученици из основних и средњих школа са подручја града и Лаћарка.
Такмичење, под мотом овогодишње кампање обележавања Светског дана здравља „Здравство доступно свима” одржано је у просторијама Црвеног крста Сремска Митровица. Жири у саставу др Милош Добрић, др Бојана Цањар и председник жирија др Бранка Малбашић су проверили знање деце о здрављу, превенцији болести и значају постојања организације Црвеног крста.
Првопласирани ученици и то из:
  • категорије подмлатка – Лука Максимовић ОШ „Јован Поповић” и
  • категорије омладине – Милан Гајић СМШ „Драгиња Никшић”
узеће учешће на Покрајинској смотри знања „Шта знаш о здрављу”, у организацији Црвеног крста Војводине, која ће се одржати 10. априла 2019.год., у ПСЦ Војводине „СПЕНС” у Новом Саду.

Светски дан вода 2019. обележен је 21. марта предавањем др Николе Калинића у основној школи „Симеон Араницки“ у Старој Пазови. Поводом обележавања 22.марта, Светског дана вода у Градској кући је одржана трибина на тему „ВОДА ЗА СВЕ – НЕ ОСТАВЉАЈТЕ НИКОГА ИЗА СЕБЕ“ за ученике средњих и виших разреда основних школа. Трибину су организовали ЈКП Водовод Сремска Митровица, Прехрамбено шумарска и хемијска школа и Завод за јавно здравље Сремска Митровица.
Назив трибине је тема под којом се и у свету обележава овај дан, са намером да се пажња фокусира на важност воде и заговарање одрживог управљања водним ресурсима.
Уједињене нације су 2015. год. усвојиле Агенду према којој је одрживи развојни циљ кристално јасан: вода за све до 2030. године. По дефиницији, то значи да никога не треба оставити иза себе. Али данас, милијарде људи још увек живе без безбедне воде – њихова домаћинства, школе, радна места, фарме и фабрике боре се да преживе и напредују.
О значају воде за организам и потреби њеног очувања говорили су учесници трибине:
  1. Борислав Бабић, в.д.директора ЈКП Водовод Сремска Митровица (о водоснабдевању и унапређењу ове комуналне делатности)
  2. Аница Илибашић, шеф лаборатотије ЈКП Водовод (о производњи воде за пиће и контроли квалитета)
  3. др Бранка Малбашић, помоћник директора за медицинска питања у Заводу за јавно здравље (о улози Завода у превенцији здравља, са освртом на здравствену исправност воде за пиће)
  4. др Никола Калинић, специјалиста хигијене И хумане екологије (о томе какву воду пијемо)
  5. Жељка Малбашић, проф. (о значају воде за организам и прехрамбену индустрију)
  6. Маријана Артуков, проф. (о врстама загађујућих материја)
  7. Милица Јелић, проф. (о занимљивим чињеницама о води)
Модератор трибуне била је Биљана Ковачевић, директор Прехрамбено шумарске и хемијске школе.
Како је овом приликом речено, Митровчани пију квалитетну и здравствено исправну воду за пиће. У ЈКП Водовод су обезбеђене све фазе технолошког третмана сирове воде по савременим стандардима, а и даље се ради на унапређењу тог процеса, како би око 80 хиљада становника града и насељених места општине Сремска Митровица могли безбедно да користе воду за пиће. Након технолошког третмана сирове воде, она је здравствено исправна и потпуно безбедна за употребу. Анализе узорака воде за пиће раде интерна лабораторија ЈКП Водовод, Завод за јавно здравље Сремска Митровица и Институт за јавно здравље Војводине Нови Сад. Из Водовода је поручено да свакодневно раде на санацији кварова са циљем смањења губитака на мрежи. Истовремено, бројним реконструкцијама и изградњом нове водоводне мреже смањује се могућност кварова, што такође значајно утиче на очување овог природног ресурса. С тим у вези апелују и на потрошаче да рационално користе воду и редовно контролишу кућне инсталације.
Из Завода за јавно здравље су поручили да је вода која се уноси у организам од виталног значаја у превенцији здравља и изнели низ корисних информација о томе како вода позитивно утиче на људски организам. Стога сваког дана спроводе све активности како би свим суграђанима обезбедили хигијенски исправну и здравствено безбедну воду. Из Завода наглашавају да суграђани могу да буду спокојни и сигурни у то да такву воду и пију. Већ традиционално Завод за јавно здравље са партнерима, ЈКП „Водовод“ и локалном самоуправом, као и свим здраственим институцијама на територији Града обележава Светски дан вода.
Прехрамбено шумарска и хемијска школа кроз свој План и Програм рада подиже свест ученика о значају воде у свим аспектима живота.Од 2014. ученици смера прехрамбени техничар са својим професорима одржавају радионице и предавања о теми значаја чисте и сигурне пијаће воде. Кроз једноставне задатке и радионице под називом “Чувајмо воду – чувајмо живот” едукују и основце о значају воде и њеном рационалном коришћењу. Општи је закључак да воду сви заједно морамо рационално користити, како би је довољно оставили и онима иза нас.
Ученицима су подељени и флајери о темама којима је трибина била посвећена, а припремио их је ЈКП Водовод.
Међу значајним датумима Календара јавног здравља је 20. март – национални Дан борбе против рака дојке, чијим се обележавањем подстиче још већа пажња јавности на распострањеност ове малигне болести и на значај унапређења информисаности жена о важности превентивних прегледа и њеном раном откривању.
Завод за јавно здравље Сремска Митровица и Општа болница Сремска Митровица су обележили овај датум предавањем женама запосленим у правосудним органима града Сремска Митровица а у организацији Савеза самосталних синдиката за град Сремску Митровицу и општину Шид. Скуп је отворила Наташа Сапун председник синдиката а уводно предавање кроз Анализу здравственог стања становништва града Сремска Митровица изнела је др Бранка Малбашић, лекар специјалиста социјалне медицине у Заводу. Др Јелена Симовић, лекар радиолог је говорила о раном откривању карцинома дојке а др Наташа Пујић, такође лекар радиолог у Општој болници Сремска Митровица о карциному дојке-како да га победимо заједно.
Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. И у Србији је рак дојке најчешћи малигни тумор у женској популацији.
Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ), када је у питању ризик оболевања од рака дојке, Србија се налази заједно са већином земаља западног Балкана у средини наведене лествице. У Србији постоји нешто нижи ризик оболевања од рака дојке. Међутим, када је у питању умирање од рака дојке, процене Међународне агенције за истраживање рака из 2018. године показују да су жене у Србији, одмах после жена у Црној Гори, под високим ризиком умирања од рака дојке у односу на друге особе женског пола у Европи.
Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је регистровано је 4304 новооболелих и 1693 умрлих жена од рака дојке. Стопа оболевања од рака дојке код жена у Републици Србији износила је 65,0 на 100.000, а стопа умирања 20,2 на 100.000 жена.

Сваке године обележавамо Светски дан борбе против туберкулозе 24. марта како бисмо подигли свест јавности о здравственом, социјалном и економском утицају туберкулозе и скренули пажњу на усмеравање напора ка елиминацији туберкулозе као јавноздравственог проблема.
Ове године обележавамо 137. годишњицу објаве др Роберта Kоха о открићу бацила туберкулозе, узрочника ове болести.
Упркос значајном напретку оствареном у контроли туберкулозе у последњих неколико деценија, према подацима Светске здравствене организације из 2017. године туберкулоза представља десети по учесталости узрок смрти у свету и водећи узрок смрти од једног инфективног агенса, учесталији у односу на ХИВ/АИДС.
Процењено је да је укупно 10 милиона људи оболело од туберкулозе у 2017. години, од тога око 1 милион деце. Од укупног броја оболелих тек је 60% регистровано. Током исте године, од туберкулозе је свакога дана умирало више од 4500 особа.
Озбиљност националних епидемија је веома различита у земљама. У 2017. било је мање од 10 нових случајева на 100 000 становника у већини земаља са високим приходима, док је више од 150 на 100 000 дијагностиковано у већини земаља са највећим оптерећењем туберкулозом (Индија, Kина, Филипини, Пакистан, Нигерија, Бангладеш и Јужна Африка)...
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације – Kанцеларије за Србију, сваке године обележава 7. април, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Kалендара јавног здравља.
Овогодишњи слоган Светског дана здравља је: „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”.
Једно од основних људских права је право на здравље. Људи треба да имају довољно информација о здрављу и о потребним услугама да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу својих породица. Најмање половина људи у свету тренутно није у могућности да добије основне здравствене услуге. Скоро 100 милиона људи је сиромашно, а присиљено да плаћа здравствене услуге из свог џепа. Преко 800 милиона људи, односно готово 12% светске популације потроши 10% сопствених прихода на здравствене трошкове за себе, болесно дете или другог члана породице – што представља прекомерне трошкове и велики глобални проблем...
Page 1 of 21